Винні регіони Італії: від Тоскани до Сицилії!
Завантаження

Італія з ароматом вина: від Тоскани до Сицилії

Якщо Ви вже неодноразово були в Італії, бачили все з must see і більше, а бажання відвідати цю країну не полишає вас, то настав час поглянути на неї під новим кутом – через призму вин та гастрономії. Уявіть собі Італію, де кожен куточок дарує не тільки історію і культуру, а й справжні гастрономічні відкриття. Тут вино – не просто напій, а справжня філософія життя, сповнена аромату стиглого винограду та смаку сонячного літа.

Подорожуючи винними регіонами Італії, ви відкриєте для себе безліч чудових місць, де кожен келих пропонує щось унікальне.

ЛОМБАРДІЯ

Ломбардія - один з найбагатших регіонів Італії. Столиця регіону - Мілан. B Ломбардії маса цікавих пам'яток з тисячолітньою історією, розташованих по берегах прекрасних озер, в тому числі найбільше озеро Італії Гарда, третє за величиною Комо, a також озера Маджоре і Ізео. (Читайте більше про озера Італії в нашому блозі!)

Виноградники тут розташовані на крутих терасах, що робить процес вирощування винограду складним, але результат вартий зусиль.

Складно сказати, які з вин є найбільш знаними, їх тут дуже багато. Але частіше говорять про:

Франчакорта - це одне з найвідоміших ігристих вин Італії, виготовляється з сортів винограду Шардоне, Піно Неро та Піно Б’янко. Франчакорта має складний, багатий смак з нотками яблука, груші і цитрусових.

Вальтелліна - виноробний район на півночі Ломбардії, де виробляють червоні вина з сорту Неббіоло, відомого тут як К’явеннаска. Вина Вальтелліни мають елегантний, мінеральний смак з нотками вишні, фіалки і спецій.

Ломбардійська кухня відома своїми ситними, ароматними стравами, які чудово поєднуються з місцевими винами.

  • різотто, особливо різотто алла міланезе, яке готується з шафраном, надаючи страві яскравого жовтого кольору і насиченого смаку;

  • котолетта алла міланезе - теляча відбивна, панірована і обсмажена до золотистої скоринки, є одним з найвідоміших страв регіону;

  • оссобукко - одна з найвідоміших страв Ломбардії, яка ідеально втілює суть місцевої кухні. Це тушкована теляча гомілка з кісточкою, з додаванням вина, овочів та спецій.

Ломбардія пропонує багато чудових варіантів для зупинки серед виноградників.

Ось декілька рекомендацій:

  • Wine Hotel Retici Balzi - готель, розташований серед виноградників Valtellina. Він пропонує стильні номери з прекрасним видом та можливістю дегустації місцевих вин.

  • La Fiorida - агротуристичний комплекс з комфортними номерами, ресторанами, SPA та фермами, де можна скуштувати місцеві продукти і вина.

  • Prime Alture Wine Resort - пропонує комфортні номери, дегустаційні тури по виноробні та чудові краєвиди.

  • Cascina Montena – запрошує пожити серед виноградників, з must have дегустацією вин та насолодою від традиційної італійської кухні.

Плануючи подорож винними дорогами Італії, не забудьте заздалегідь забронювати місця для проживання та дегустацій, адже ці регіони дуже популярні серед туристів. Незалежно від того, чи ви є винним гурманом, чи просто хочете насолодитися прекрасними краєвидами та культурою, винні дороги Італії обіцяють незабутній досвід.

ЕМІЛІЯ-РОМАНЬЯ

Емілія-Романья - це не просто регіон виноробства, а справжній рай для гурманів. Тут кожен знайде щось для себе - від багатих, насичених вин до неперевершених гастрономічних шедеврів. Подорож цими винними дорогами залишить незабутні враження і допоможе краще зрозуміти багатство італійської культури та кухні.

Пропонуємо познайомитись із винами Емілії-Романьї. Виноградники цього регіону процвітають завдяки багатому грунту та сприятливому клімату, що ідеально підходять для вирощування різних сортів винограду.

  • найвідоміше вино регіону - Ламбруско, ігристе червоне вино, яке може бути як солодким, так і сухим. Це вино відоме своїм яскравим, фруктовим смаком з нотками вишні, малини та чорниці. Ламбруско чудово поєднується з місцевими делікатесами, такими як прошутто та парміджано-реджано.

  • Санджовезе ді Романья - червоне вино, яке виробляється з сорту Санджовезе і має яскравий, фруктовий смак з нотками вишні та спецій. Його часто вживають разом з м'ясними стравами та пастами.

  • Альбана ді Романья - перше італійське біле вино, яке отримало статус DOCG. Це біле вино глибоко золотистого кольору, зі складним ароматом квітів та фруктів. Воно буває сухим, напівсухим і навіть десертним. Емілія-Романья славиться своїми гастрономічними традиціями, і саме тут народилися деякі з найвідоміших італійських страв і продуктів.

Парміджано-Реджано - відомий у всьому світі італійський сир, який виготовляється виключно в цьому регіоні. Його готують з непастеризованого коров'ячого молока і витримують не менше 12 місяців. Цей сир має насичений, гострий смак і чудово поєднується з Ламбруско.

Прошутто ді Парма - традиційний італійський хамон, який виробляють у Пармі. Прошутто має ніжний, солодкуватий смак і подається як закуска або у складі різноманітних страв.

Бальзамічний оцет з Модени - це ще один відомий продукт регіону, який виготовляється з концентрованого виноградного соку. Його витримують у дерев'яних діжках, що надає оцту багатого, складного смаку.

П'ЄМОНТ

П'ємонт - це справжній винний рай, де поєднуються багаті традиції виноробства та вишукана гастрономія. Відвідавши цей регіон, ви зможете насолодитися не лише чудовими винами, але й зануритися у культуру та історію, які роблять П'ємонт таким особливим місцем на винній карті.

Вам варто продегустувати: Бароло, Барбареско, Дольчетто та Барберу, Асті та Москато д'Асті.

Бароло - це "король вин і вино королів". Сьогодні Бароло є одним з найбільш шанованих вин у світі. Червоне вино з винограду сорту Неббіоло, яке має глибокий, складний аромат з нотками троянди, трюфелів, вишні, смоли та спецій.

Барбареско також з сорту Неббіоло, але в порівнянні з Бароло має більш легкий і елегантний смак. Це вино часто описують як "королеву вин" завдяки його вишуканості та ніжності.

Дольчетто та Барбера часто недооцінюються за межами Італії, але вони є невід'ємною частиною місцевої культури і гастрономії, яке ідеально підходить для повсякденного споживання.

Асті - це солодке ігристе вино, яке виробляється з сорту Москато Біанко. Воно має легкий, квітковий аромат з нотками персика, абрикоса і меду.

Москато д'Асті - це менш ігристе і більш ароматне вино з низьким вмістом алкоголю.

П'ємонт славиться своєю багатою гастрономічною традицією. Тут можна знайти справжні кулінарні шедеври, які ідеально поєднуються з місцевими винами.

Трюфелі: білі трюфелі з Альби є одними з найдорожчих і найбільш відомих у світі. Вони додають унікальний аромат стравам і часто подаються з пастою, яйцями або навіть просто з білим хлібом і оливковою олією.

Фондю - страва з розтопленого сиру, яка часто подається з білим трюфелем, яку можна знайти у багатьох ресторанах П'ємонту.

Бразато: тушкована яловичина у вині Бароло - це класична п'ємонтська страва, яка має насичений і глибокий смак.

Зупиніться в одній з численних садиб агротуризму, таких до прикладу як Cascina Bongiovanni в Монфорте-д'Альба, тут ви зможете насолодитися смачними сніданками, організованими екскурсіями виноградниками та дегустаціями вин або в одному з готелів, які знаходяться поблизу.

СИЦИЛІЯ

Сицилія — найбільший острів Італії, відомий своїми виноградниками, які вирощуються на вулканічних ґрунтах Етни. Неро д'Авола — червоне вино з насиченим фруктовим ароматом, а Марсала — відоме десертне вино з багатим карамельним смаком.

Якщо виникне бажання зупинитися у виноробні Donnafugata біля Марсали. Тут ви зможете насолодитися вином, зануритись в історію сімейного виноробства та побачити процес виробництва Марсали.

Сицилія славиться своїми солодощами, особливо каннолі — трубочки з хрусткого тіста, наповнені солодким сиром рікотта. Також спробуйте капонату — традиційне сицилійське блюдо з баклажанів.

Сицилійська кухня багата на морепродукти, цитрусові, баклажани, аранчині та каннолі - справжні символи сицилійської кулінарної творчості.

ТОСКАНА

Наступна зупинка — Тоскана, серце і душа італійського виноробства. Не забудьте завітати до невеликих містечок, таких як Монтальчіно і Монтефалько. Тут розташовані численні виноградники, де вирощують сорт винограду Санджовезе.

Найвідоміші вина цього регіону — К'янті, Брунелло ді Монтальчіно та Віно Нобіле ді Монтепульчано вина, які завоювали серця багатьох поціновувачів. К'янті — легке та фруктове вино, в той час як Брунелло — більш насичене та складне.

Оберіть на вечерю флорентійський біфштекс (Бістекка алла Фьорентіна) — товстий стейк з кісткою (T-бон), який ідеально поєднується з червоними винами Тоскани. Також спробуйте реболліту — традиційний тосканський суп з капусти та хліба.

Проведіть ніч у Castello di Ama в Гайоле-ін-Кіанті, де ви зможете зупинитися у середньовічному замку, відвідати сучасні арт-інсталяції та насолодитися дегустацією відомих вин.

Або Castello di Banfi у Монтальчіно, який є однією з найбільших та найвідоміших виноробень Тоскани. Тут ви можете отримати унікальний досвід скуштувавши вином, їжею та історичною атмосферою. Ресторан пропонує вишукані тосканські страви, такі як пекоріно з медом, флорентійський біфштекс та різотто з грибами.

Зупиніться в розкішних номерах у замку, відвідайте музей вина та виноградників, насолодіться дегустаціями та релаксацією в SPA-центрі.

КАМПАНІЯ

Кампанія знаходиться на узбережжі Тірренського моря, є одним з найстаріших виноробних регіонів країни, і оточена горами та вулканами, зокрема Везувієм. Вулканічні грунти забезпечують ідеальні умови для вирощування винограду.

Лакрима Крісті - сорт винограду росте на схилах Везувія і має багатий, мінеральний смак з нотками червоних фруктів та спецій.

Крім вина, цей регіон славиться своєю неперевершеною кухнею, що включає багато всесвітньо відомих страв.

Кампанія — батьківщина піци, і жодна поїздка сюди не обійдеться без дегустації справжньої неаполітанської піци. Піца Маргарита, зроблена з томатів Сан-Марцано, моцарели ді буфала та свіжого базиліку, є ідеальним доповненням до місцевих вин.

Зупиніться в садибі Tenuta San Francesco у Везувії, де ви зможете відпочити в затишних кімнатах, насолоджуючись краєвидами на виноградники та вулкан. Садиба пропонує комфортіі номери, екскурсії виноградниками та винними погребами із дегустацією вин.

Що спробувати: вина Taurasi, Fiano di Avellino та Greco di Tufo.

В ресторані "Morabianca" готують страви Кампанії, такі як буфало моцарела, паста з морепродуктами та піца з місцевими інгредієнтами.

УМБРІЯ

Умбрія - зелене серце Італії, регіон розташований точно посередині карти Італії і не має виходів до моря, зате має велику кількість лісів.

Усі міста Умбрії зберегли майже незмінними свої середньовічні історичні центри. Столиця регіону - Перуджа - велике місто, що піднімається по схилу пагорба вгору. Картина, що відкривається зверху, просто заворожує.

B північній частині Умбрії більш виробляють білі вина, Орвієто - легке біле вино з приємними квітковими та фруктовими нотками. В південній - червоні, з яких фаворитами є Torgiano Rosso Riserva і Sagrantino di Montefalco – насичене червоне вино з високим вмістом таніну. Ці вина можуть стати прекрасним додатком до традиційної умбрійської кухні, яка здивує навіть найбільших гурманів: паста з трюфелями, баранина, ковбаси, дичина, страви з бобових та домашні десерти.

А зупинитися можна в елегантних готелях. Якщо у вас виникне таке бажання - скористайтеся досвідом наших менеджерів, вони обов’язково підберуть вам щось особливе.

Плануючи подорож винними дорогами Італії, не забудьте заздалегідь забронювати місця для проживання та дегустацій, адже ці регіони дуже популярні серед туристів. Незалежно від того, чи ви є винним гурманом, чи просто хочете насолодитися прекрасними краєвидами та культурою, винні дороги Італії обіцяють незабутній досвід.

Інші статті

Розбираємо що таке RO, HB, FB... Збираєтесь в Єгипет? Що робити, якщо втратили паспорт за кордоном Що не можна робити в літаку? Лайфхаки: як правильно упакувати валізу Кращі острови світу за дослідженням Travel and Leisure Які небезпеки підстерігають туристів на відпочинку? Канари Національна кухня Іспанії: що спробувати і куди сходити 14 дивовижних місць, які варто побачити у Каппадокії, Туреччина ІТАКА "На пам'ять" як то кажуть Де тепло взимку? Рекомендуємо найтепліші країни та курорти Найбезпечніші країни для туристів 10 найкращих пляжів Чорногорії ТОП-13 помилок туристів в подорожах Більше...
close
Популярні країни
close
Гарячі тури