Кіпрська кухня – проста, ситна, здорова та неймовірно смачна. Вона є однією з головних складових національної культури, а кількість страв, які пропонують у місцевих закладах, обчислюється десятками. Що варто спробувати насамперед? В основі місцевого меню лежать традиції 3 кухонь – турецької, традиційної грецької та середземноморської. До основних інгредієнтів можна сміливо віднести:
• Оливкова олія – на території Кіпру висаджують величезні оливкові гаї та виробляють натуральну олію найвищої якості, тому вона присутня майже у всіх стравах;
• Ягоди та фрукти – на острові росте полуниця, апельсин різних сортів, інжир, ківі, авокадо, карамбола, пітахайя, виноград, момордика;
• Свіжі овочі – рекомендуємо скуштувати страви з артишоком, дикорослою спаржею та фенхелем;
• Сири – місцева кухня відома кількома видами сиру – кефалотирі, халумі, анарі та ін. Їх використовують у процесі приготування десертів та сендвічів;
• Спеції, прянощі та зелень Національні страви Кіпру наповнені ароматами прянощів, характерних для середземноморського регіону. Це кмин, лаванда, орегано, лавровий лист, майоран. Від Італії кіпріоти взяли корицю, базилік, руколу, кардамон, м'яту, коріандр та естрагон, від Індії – імбир та каррі. При цьому страви виходять менш гострими, адже під час їхнього приготування практично не використовують зіру та гострий перець.
Їжу готують на грилі або просто обсмажують. Не менш популярні і густі супи з додаванням великої кількості часнику, петрушки та йогурту. Крім того, кухня Кіпру не обходиться без м'яса. Цей продукт можна без перебільшення назвати найпоширенішим. Кіпріоти люблять свинину, баранину і кролятину - їх маринують, коптять, смажать і т. д. Яловичину їдять рідше, так як пасовищ дуже мало і велику рогату худобу практично не розводять.
А от овочів та фруктів на Кіпрі хоч відбавляй! Схили гори Троодос покриті виноградниками, грушами, горіхами, яблунями, фігами, гранатами та персиками. В околицях Лімасола можна побачити цілі плантації грейпфрутів та апельсинів, а поблизу відомого Пафосу – бананів. З овочів на острові вирощують цибулю, картоплю, томати, баклажани, огірки. Національні страви Кіпру У меню місцевих кафе, закусочних та ресторанів представлений великий вибір супів, м'ясних делікатесів, морепродуктів, салатів, риби, різних овочів та екзотичних фруктів. Познайомтеся з основними, які будуть до смаку навіть справжнім гурманам. Мезе Це набір з 20-30 закусок. Як правило, до нього входять соуси, обсмажені шматочки овочів, риба, копчена свиняча вирізка, мариновані ковбаски, виноградне листя, наповнені рисом з фаршем, омлети з різними начинками, котлети на грилі, тушкований кролик і т. д. У вигляді гарніру подають макарони , булгур, бобові, картоплю, питу (тонкі прісні коржики з салатом і соусом дзадзики). Деякі заклади готують мезе лише з м'яса чи риби. У будь-якому випадку їжа виходить дуже ситною та калорійною. Сувлаки (сувла) Так називають традиційний для Кіпру шашлик за унікальним рецептом, який не має аналогів у світі. Сувла та сувлаки – це одна і та ж страва, різниця лише у розмірах шматочків. Якщо для сувли їх ріжуть великими шматками, то для сувлаки більше підійдуть маленькі та акуратні. Що цікаво, кіпріотам так і не вдалося дійти єдиного рецепту цієї страви. Хтось перед приготуванням використовує грецький йогурт, хтось ні. Одні вибирають баранину, інші – курку чи свинину. Але є один загальний момент: шашлик тут не маринують і готують на вогні, тому він виходить не таким соковитим. Перед подачею на стіл на готову страву вичавлюють лимон, а зверху додатково поливають різними соусами. Традиційним доповненням до сувли та сувлаки стануть тверді сири та свіжі овочі. Шефталья Їжа на Кіпрі вражає великою кількістю апетитної м'ясної їжі. Одним із найяскравіших її представників є шефталья – товсті рублені котлетки, загорнуті в колагенову оболонку. Їх запікають у духовці, готують на вугіллі, обсмажують грилі або просто на сковороді. Залежно від способу приготування ковбаски виходять більш менш жирними. Гарніром служать овочевий салат, картопля-фрі, свіжоспечена піта, соус дзадзікі і, звичайно ж, скибочки лимона. Вважається, що саме він повністю розкриває м'ясний смак. Найчастіше шефталью готують узимку. До речі, у вуличних закусочних вона така ж смачна та апетитна, як і в ресторанах. Клефтіко Проста смачна страва відома ще з часів завоювання острова османами. Під цією хитромудрою назвою ховається бараняча нога з печеною картоплею, свіжою зеленню та спеціями. В оригінальному рецепті для приготування клефтіко використовують печі фурно, але багато господинь обходяться духовкою. Страву можна скуштувати окремо або у складі мезе. Готове м'ясо рясно поливають соком лимона. У перекладі з грецької слово «клефтіко» означає «крадене м'ясо». Згідно з давнім повір'ям пастухи, що вкрали козу зі стада, сховали її тушку в яму, а зверху розпалили вогонь. В результаті нога пропеклася під землею і виявилася настільки апетитною, що рецепт її приготування розійшовся по окрузі, а пізніше – і по всьому Кіпру. З того часу будь-яку страву, яку довго запікають у закритому просторі, почали називати клефтіко. Афелія Ще одна м'ясна страва, яку подають виключно на Кіпрі. Афелія – невеликі шматочки свинини, які годинами замочували у сухому червоному вині з додаванням коріандру та інших ароматних спецій. Після цього їх обсмажують на сковороді, додають маринад і тушкують до повної готовності. Зазвичай афелію подають із кашами та підливою з натурального йогурту. Стіфадо Багато кіпрських страв було запозичено в інших народів – наприклад, у греків. Однєю із них є стіфадо. Його готують з м'яса та великої кількості смаженої цибулі. За бажанням можна використовувати курятину, кролика чи яловичину. Іноді замість них беруть восьминогів. Все це щедро приправляють спеціями, часником, винним маринадом та соком томатів. Риба на грилі Кіпр – острівна держава, тому місцева кухня багата на смачні рибні страви та морепродукти. Можна замовити тунця, гопу, ципуру, соркоса та рибу-меч. Зі свіжих морепродуктів рекомендуємо спробувати мідій, устриць, креветок, смажених у фритюрі кальмарів. Рибу готують у духовці, смажать на сковорідці чи грилі. Креветки та мідії присмачують сумішшю томатів та сиру фета, восьминогів маринують і відправляють на вогонь. Купелія Один із видів долми (також є стравою турецької кухні) – виноградного листя, в яке загорнута суміш із помідорів, цибулі, рису, пряних трав і фаршу або дрібно нарубаного м'яса. На територію Кіпру цю страву привезли османи близько 500 років тому. Воно не лише прижилося, а й лягло в основу національного меню. Продукти, які виробляють на Кіпрі Під час відпочинку на Кіпрі спробуйте продукти місцевого виробництва та захопіть їх із собою як сувенір. Вина Основну частину напоїв виготовляють із кількох сортів місцевого винограду: • Ксиністери – білий виноград, який чудово підходить для молодих світлих вин; • Мавро – під цей сорт віддано половину виноградників на Кіпрі. З грецької його назва перекладається як «чорна». При цьому готовий напій, виготовлений з мавро, має бурий відтінок; • Офтальмо – виноград червоного кольору, що вирощується в обмежених кількостях; • Маратефтико – унікальний червоний сорт із дуже яскравим ароматом. Не може похвалитися такою високою врожайністю, як попередні сорти, тож коштує дорожче. Втім, якість вина також значно вища. Зростають на Кіпрі та імпортні види винограду. До них можна віднести всесвітньо відомий совіньйон, шардоне, рислінг, каріньян. Не менший попит у виноробів мають каберне, ширина, сенсо, алікант буше, гренаш.
Варто зазначити, що традиції виноробства на острові зародилися близько 4 тисяч років тому, а напої місцевого виробництва постачалися навіть імператорам Риму та фараонам Стародавнього Єгипту. Нині під виноградники виділено до 5 тис. га землі, що дозволяє виробляти червоні, білі, рожеві, мускатні та ароматизовані вина, а також портвейн, малагу та херес. В інші країни Кіпр постачає 75% продукції. Серед них такі легендарні марки як Commandaria, Bellapais, Othello, Aphrodite. Оливки та оливкова олія Ці продукти можна назвати чи не найпоширенішим сувеніром, який туристи везуть із собою з Кіпру. І в цьому немає нічого дивного, адже і оливки, олія лежать в основі національної кухні. При цьому останнє може мати різну якість. Якщо дерево росло в передгірських і гірських районах, олія виходить рідкішою і чистішою. З оливи, зібраної на рівнинній місцевості, продукт виходить густішим. При покупці олії обов'язково пробуйте її на смак: справді класна олія має насичений смак і не віддає кислинкою. Як бачите, кіпрська кухня пропонує безліч страв, які слід обов'язково спробувати. Будьте впевнені, поїздка на Кіпр вийде не лише цікавою, а й дуже апетитною.
Бронюйте свій квиток до смачного Кіпру вже сьогодні!