Мексика

Мексика... Магічне слово, схоже на легкокрилу мрію і несучі думки далеко на захід - до берегів таємничої, але такої знайомої країни. Сріблясті краплі текіли на дні келиху, заховані під долькою лимона, божевільний запал мар'ячі, різнокольорові краї крислатих сомбреро і тихий плач шестиструнної гітари...

Мексика

Однак Мексика - це ще і піраміди майя та ацтеків, розміри яких не вкладаються в уяву простого подорожуючого, таємничий шепіт шаманів і історія, що зійшла з стародавніх монускриптів. Це розбурхуюче кров родео і густий туман в горах Сьєрра - райський клімат, фешенебельні курорти, іспанська колоніальна архітектура і пам'ятники древніх індіанських цивілізацій.

Розкішні пляжі і засніжені вулкани, посушлива північ і розквітлі навесні долини, пустелі і потопаючі в зелені тропічні ліси - це і є Мексика у всій своїй чарівній недосконалості.

Емоції радості і смутку, нотки ідилії і лірики і очікування швидкої зустрічі ...

 

Важлива і корисна інформація

 

Географія:

Столиця - Мехіко. 
Мексика знаходиться в південній частині північноамериканського континенту, займаючи площу один мільйон 972 тисячі квадратних кілометрів. Мексика поділяє кордони з США (на півночі), з Гватемалою і Белізом (на південному-сході). На півночі його переважають пустелі та напівпустелі, при просуванні на південь вони змінюються саванами і переходять в тропічні джунглі на півострові Юкатан. На заході 7338 км берегової лінії омиваються водами Тихого океану, а на сході на 2806 км простяглися береги Мексиканської затоки і Карибського моря.

 

Клімат:

У Мексиці розрізняють сухий (листопад-квітень) і вологий (червень-вересень) сезони. Середня температура Мехіко +22 С, у Канкуні близько +30 С, в Акапулько +25-27 С. Курорти Мексики це край вічного тропічного літа, температура води не буває нижче +22 С.

 

Коли їхати:

Кращий час для поїздки до Мексики в період з жовтня по травень, сухий сезон, за винятком північних регіонів і внутрішніх, де температура може бути нижче.

 

Час:

Три часових пояси. У Мехіко час відстає від Київського на 8 годин, з останньої неділі березня по останню неділю жовтня - на 9 годин. Тихоокеанське узбережжя - на 10 годин.

 

Мова:

Державна - іспанська, в курортних зонах широко поширена англійська, французька і німецька мови, в провінції вони практично не використовуються. Крім цього, місцеві етнічні групи говорять на своїх рідних мовах (науатл, майя, отомі, сапотека, тотонак, тараскос, пурепеча та ін - всього близько 59 місцевих діалектів).

 

Валюта:

Мексиканське песо (MXP) дорівнює 100 сентаво (центів). В обігу знаходяться банкноти номіналом 500, 200, 100, 50, 20 і 10 песо і монети в 50, 20, 10 і 5 сентаво. Долари США приймаються практично всюди (курс при цьому не найвигідніший).

 

Транспорт:

Мережа внутрішніх авіаліній досить обширна, регулярні рейси здійснюються з міжнародного аеропорту "Беніто Хуарес" в Гвадалахару, Монтеррей, Акапулько, Канкун і ін. Мережа залізниць також досить розвинена і пов'язує всі основні міста країни.
Мексиканські міжміські автобуси відносно чисті, комфортабельні і пунктуальні, що робить їх зручним засобом пересування. У столиці діють 9 ліній метрополітену, що охоплюють основні райони міста, а також аеропорт і залізничний вокзал "Буенавіста". У Мехіко діє кілька видів таксі.

 

Чайові:

Чайові складають 10% від вартості, зазначеної в рахунку. Прийнято давати чайові в ресторані (до 15%), носіям (у розмірі 1-2 доларів США), водію та гіду за проведену екскурсію.

 

Митні формальності та аеропортові збори:

При прильоті в країну заповнюється митна декларація.
Заборонено ввезення: фруктів, овочів, рослин, квітів, медикаментів, якими не користується пасажир; психотропних речовин; порнографічних видань.
Заборонено вивіз: археологічних цінностей, антикваріату, рідкісних тварин і птахів, їх шкур і чучел, національної валюти понад 10 тисяч доларів США.

При виїзді з Мексики стягується імміграційний збір у розмірі $ 18 з кожного пасажира за винятком дітей до 2 років і транзитних пасажирів.

 

Кухня:

Кулінарія в Мексиці найтісніше пов'язана з її історією, а рецепти багатьох страв ілюструють взаємозбагачення культур більш наочно, ніж деякі наукові трактати. Почалося все п'ятсот років тому. Іспанські завойовники виконали свою історичну «кулінарну» місію: вони збагатили місцеву дієту рисом, молочними продуктами, яловичиною, свининою, деякими прянощами у вигляді коріандру або шафрану, а самі привезли в Європу продукти і страви, відомі на американському континенті.

Хабанера вважається найгострішим, а найпопулярнішим, напевно, став халапеньо, який вживають у мексиканських ресторанах по всьому світу. Перець входить до складу багатьох соусів, деякі з яких мають загальноприйняті найменування. «Сальса Бандера», тобто «соус-прапор», названий так тому, що його складові частини (помідори, ріпчаста цибуля і чилі) відповідають кольорам червоно-біло-зеленого національного прапора. Є у мексиканців і так званий «п'яний соус», де поряд з незмінним перцем чилі і цибулею з часником використовується кульці.

Серед найбільш цінних гастрономічних подарунків, які піднесла Мексика світу, - улюблений всіма шоколад. Клімат Центральної Америки дуже сприятливий для зростання какао-дерев. Шоколад в якості напою вживали ще древні ольмеки, які три тисячі років тому населяли узбережжя Мексиканської затоки. Ольмеки першими придумали, як отримати густу темну рідину з твердих какао-бобів. Спочатку шоколад мав на рідкість гірким смаком. Місцеві племена використовували цей напій під час ритуалів. Іспанці стали додавати в напій тростинний цукор і молоко, і незабаром шоколад став відомий у всьому світі.

Із спиртних напоїв справжню славу країні принесла "текіла" (проводиться подвійною перегонкою соку серцевини блакитної агави), якої нараховується більше 300 видів (офіційно затверджені чотири види - Blanco, Joven, Reposado і Anejo), а також традиційні алкогольні напої "пульке", " мескаль " (проводиться простий перегонкою з п'яти різних видів агави), "сотола " і " баканори ". Також гарні мексиканські вина (в основному створюються за європейськими технологіями), бренді "Дон Педро" і пиво "Корона".

 

X